design by A2 Architects

Photos by: Αλίνα Λέφα

 

Ζωή Παρασίδη

 

Ένα νέο, διαφορετικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγες μέρες μετά τον Δεκαπεντάγουστο στην Πλατεία Βικτωρίας και οι πρώτες κριτικές των πολιτών αλλά και των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους σχεδιαστές του. Με αφορμή αυτή της τη δουλειά, η ομάδα των A2 Architects πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να ξαναρχίσει η συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τα δημόσια κτίρια,  πόσο μάλλον σήμερα που η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα αλλά και έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Η συμμετοχή του αρχιτεκτονικού γραφείου στον σχεδιασμό των ΚΕΠ προέκυψε μάλλον τυχαία. Η ΔΑΕΜ Α.Ε. Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων που είναι υπεύθυνη για τα ΚΕΠ της Αθήνας αναζήτησε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις στους χώρους των ΚΕΠ της Αθήνας. Έτσι, «μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε διερευνητικά και σε εμάς, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας μας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καταστημάτων».

Ξεκινώντας με κάποιες συζητήσεις και θεωρώντας πως οι σημειακές βελτιωτικές κινήσεις δεν θα άλλαζαν την «άχρωμη» εικόνα των ΚΕΠ, η ομάδα των  A2 Architects έκανε μια συνολική πρόταση ανασχεδιασμού ενός καταστήματος ώστε αυτή τελικά να αξιολογηθεί. Η πρόταση του γραφείου έγινε δεκτή με την προϋπόθεση ο προϋπολογισμός να διατηρηθεί χαμηλός ώστε το όλο εγχείρημα εφόσον προχωρούσε να μπορούσε και να υλοποιηθεί.

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες «για εμάς η πρόκληση υπήρξε πολύ μεγάλη αφού είχαμε μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό μέσα από ένα χώρο σχεδιασμένο και φιλόξενο, να καταργηθεί η πάγια εικόνα που έχουμε όλοι μας για τις δημόσιες υπηρεσίες, και τα ΚΕΠ να μετατραπούν σε ένα χώρο – πρότασηγια την σχέση των πολιτών με μια δημόσια υπηρεσία. Κατά τύχη μάλιστα το ΚΕΠ της Πλατείας Βικτωρίας που μας ζητήθηκε να μελετήσουμε είναι το ΚΕΠ που το γραφείο μας εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί για τα δημόσια έγγραφα που χρειάζεται. Το συγκεκριμένο ΚΕΠ μάλιστα έχει την ιδιαιτερότητα μιας μικρής βαβέλ αφού εξυπηρετεί πάρα πολλούς ξένους πολίτες και είναι επί μονίμου βάσεως φορτωμένο με δουλειά».

Με κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός λειτουργικού και αισθητικά άρτιου χώρου που θα σέβεται τους εργαζόμενους και τον πολίτη, δημιουργώντας μια νέα σχέση μεταξύ τους, αλλά και με πλήρη προσαρμογή στον σφιχτό προϋπολογισμό του έργου, το γραφείο κατέθεσε ένα μήνα μετά την πρότασή του. «Εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν η πρότασή μας όχι μόνο έτυχε θετικής ανταπόκρισης αλλά αποφασίστηκε να υλοποιηθεί άμεσα».

Για την υλοποίηση του νέου ΚΕΠ- εκτός από τους αρχιτέκτονες Σωτήρη Ανυφαντή, Νίκο Ιωάννου και Παρή Αργυρακάκη- κινητοποιήθηκαν άμεσα διάφορες «δυνάμεις» που έκαναν το όλο εγχείρημα εφικτό.  «Πρώτα από όλα η διοίκηση της ΔΑΕΜ, η διευθύντρια και οι υπάλληλοι του ΚΕΠ Βικτώριας οι οποίοι μας βοήθησαν ιδιαίτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας καθώς και συνεργάτες μας. Ενδεικτικά  να αναφέρω ότι για την οικονομία της κατασκευής τα γραφιστικά του καταστήματος έγιναν από το γραφείο μας σε συνδυασμό με την υπάλληλο της ΔΑΕΜ κας Βιτζηλαίου. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην Κατασκευαστική εταιρία Επίκυκλος η οποία που παρά τον σφιχτό προϋπολογισμό κατάφερε να παραδώσει ένα άρτια κατασκευασμένο έργο».

Σύμφωνα με το γραφείο των A2 Architects, όλοι οι δημόσιοι χώροι  εξυπηρέτησης πολιτών οφείλουν να μην είναι ουδέτεροι καθώς η κλασική εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας έχει κουράσει τον πολίτη και δεν συμβάλλει στη σχέση του με το δημόσιο, «σε αντίθεση για παράδειγμα με χώρους όπως το μετρό της Αθήνας οι οποίοι σέβονται τον πολίτη και  έγιναν εξ’ αρχής σεβαστοί από αυτόν. Η νέα εποχή που ξεκινά μετά την κρίση έχει πολλές δυσκολίες αλλά αποτελεί ευκαιρία για νέες συλλογικότητες. Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε τη βελτίωση του δημόσιου χώρου η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί με εκτεταμένους αλλά και ορθολογικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς».

1/5

© 2018 page design by Alex Athans