Ο βιοκλιματικός Χαμαιλέων 

 

Project Info «Χαμαιλέων +» βιοκλιματική διπλοκατοικία στην Παλαιά Πεντέλη

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη & κατασκευή: Αντώνης Γαβαλάς, Gavalas architects & associates

Στατική μελέτη: Αθανασία Τσίγκανου – Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Γιώργος Γιαννάκης – Μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γαβαλάς

Κόστος: € 240.000

Εμβαδόν οικοπέδου: 1.377 μ2

Η μελέτη έχει ως πρωταρχικό στόχο το σεβασμό. Σεβασμό στο προϋπάρχον κτίριο του οικοπέδου και προφύλαξη της ιδιωτικότητας και της θέας του. Σεβασμό στο περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό οικολογικό και οπτικό αντίκτυπο στην περιοχή. Μια αρχιτεκτονική δημιουργία θετικού ενεργειακού ισοζυγίου. Ένα κτιριακό κέλυφος αποτελούμενο από επιμέρους όγκους κατακερματισμένους στην ανθρώπινη κλίμακα, με σαφή βιοκλιματική λειτουργική και σχεδιαστική κατεύθυνση και χρώματα δανεισμένα από τη γύρω φύση. 

Το κτήριο τοποθετείται κατά το ήμισυ εντός του εδάφους με τρόπο που δημιουργείται άμεση επαφή με τον κήπο και τη φύση και από τα δύο επίπεδα, το ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ η νέα είσοδος διαμορφώνεται ως μια τεθλασμένη διαδρομή μακριά από τους ιδιωτικούς χώρους των σπιτιών που βρίσκονται στο νότο. Η φυσική μορφολογία του εδάφους δεν τροποποιήθηκε σε κανένα σημείο της σε σχέση με της αρχική της στάθμη, πλην του περιτυπώματος του κτιρίου, καθότι η ίδια η κατασκευή προσαρμόστηκε στο οικόπεδο και όχι το αντίθετο. Ο κυρίως όγκος υποχωρεί δίνοντας χώρο να «αναπνεύσει» η υπάρχουσα κατοικία ενώ διατάσσεται σε σχήμα «Γ» ακριβώς σαν αντικατοπτρισμός της διάταξης του έτερου σπιτιού. 

 Δόθηκε προσπάθεια ο λόγος της εξωτερικής επιφάνειας προς τον όγκο του κτιρίου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερος με στόχο τη μείωση των όψεων που είναι εκτεθειμένες στις εξωτερικές συνθήκες. Η κύρια αρχιτεκτονική χειρονομία είναι μια κεκλιμένη στέγη 19 μοιρών, στραμμένη προς το νότο, με στόχο την μείωση του οπτικού αντίκτυπου προς το παλιό κτίριο αλλα και τη φιλοξενία των μέσων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στέγη μοιάζει σαν να προήλθε από το ανασήκωμα της ίδιας της γης. 

1/11

© 2018 page design by Alex Athans